“Datgene wat men in de oefenzaal doet en de gesprekken die men er heeft, worden naar de werkvloer vertaald. Dat maakt de re-integratie zo succesvol”

“Datgene wat men in de oefenzaal doet en de gesprekken die men er heeft, worden naar de werkvloer vertaald. Dat maakt de re-integratie zo succesvol”

Wibbens, het landelijk opererend bureau voor arbeidsdeskundig advies, bedrijfskundig advies, letselschadeherstel en loopbaanbegeleiding, verwijst cliënten naar alle vestigingen van DBC. Arjan Dokter is arbeidsdeskundige en herstelregisseur bij Wibbens en tevens eigenaar van het bedrijf.

“DBC heeft een moderne kijk op de behandeling van nekklachten na een ongeval. Centraal staan het gezond bewegen en de biomechanica, maar zeker ook de mentale en gedragsmatige aspecten. Die combinatie van fysiotherapie en mentale begeleiding door een psycholoog werkt heel goed. Bovendien is er een vanzelfsprekende samenwerking tussen onze arbeidsdeskundigen en de professionals van DBC ter ondersteuning van de re-integratie”, aldus Arjan Dokter.

Weer normaal bewegen

Arjan Dokter is zeer te spreken over de wijze waarop wordt geoefend om de nek, de schouders en de armen weer normaal te bewegen. “Dat gebeurt met apparatuur die je niet in fitnesszalen vindt, maar die specifiek in Finland voor deze behandeling is ontwikkeld”, vertelt Dokter. “Wie na een ongeval nekklachten heeft en daar maandenlang last van houdt, heeft veelal een gestoord bewegingspatroon, waardoor de spieren verzwakken. De aanpak door DBC zorgt ervoor dat de normale, gezonde beweging weer terugkomt en dus ook de spierkracht, de stabiliteit en de coördinatie. Daar is die aanpak vooral op gericht.”

Naar de werksituatie toe

Terugkeer naar de werkvloer is het uitgangspunt bij DBC. Met mentale begeleiding, pijneducatie en verbetering van de beweging wordt daar actief naar toegewerkt. Arjan Dokter: “Datgene wat men in de oefenzaal doet en de gesprekken die men er heeft, worden naar de werkvloer vertaald. De fysiotherapeut van DBC gaat ook naar de werkplek toe, om na te gaan of daar bijvoorbeeld instellingen van meubilair moeten worden veranderd of dat er draagvlak bij de leidinggevende moet komen om het werk weer stapsgewijs op te bouwen. Samen met DBC maken we dan een opbouwschema voor de re-integratie, zodat mensen na de behandeling weer volledig aan het werk kunnen, of gedeeltelijk, maar wel duidelijk opbouwend. Wat dat betreft weet DBC in ieder geval een trendbreuk te bewerkstelligen en is er altijd vooruitgang.”

Bijzonder vruchtbaar

Arjan Dokter vindt het tot slot heel prettig dat DBC nauwelijks wachttijden kent, flexibel kan inplannen en goed met Wibbens als opdrachtgever communiceert. “De samenwerking met DBC is bijzonder vruchtbaar, waardoor we inmiddels een groot aantal mooie successen hebben gehad”, zo zegt hij tot slot.