Gebruik VR bij aanhoudende (nek)klachten

Gebruik VR bij aanhoudende (nek)klachten

In de letselschadebranche wachten we vaak te lang met het uitsteken van de helpende hand aan een cliënt met dreigende chronische nek-, rug en/of schouderklachten. En dat is jammer want met 25 jaar ervaring weet DBC dat een interdisciplinaire aanpak bij chronische klachten heel succesvol is. Mensen die al lang niet meer werken en bewegingsangst hebben ontwikkeld, zijn met mentale en fysieke begeleiding vaak in staat om weer aan het werk te gaan. Dat wetende, is het logisch om niet te lang te wachten en goed en vlot te screenen op voorspellers van chronische klachten. En dat is overzichtelijk en pragmatisch in beeld gebracht door o.a. Akkermans, Reitsma en Becx van de VU in het onderzoeksrapport “Voorspellers van chronische klachten na een verkeersongeval”.

Terug naar de werkvloer

Met de juiste en vroegtijdige begeleiding van een cliënt, zijn grote stappen naar herstel mogelijk. Terug naar werk, studie of sport is belangrijk voor de eigenwaarde en het welbevinden van de cliënt. Betrokken leidinggevende, aansprakelijke verzekeraar of AOV-verzekeraar zullen dit toejuichen. En hoewel het voor de meeste verzekeraars geen doel op zich is, heeft het ook nog een positieve invloed op de schadelast. Zo is er sprake van een win-win-winsituatie.

Innovatie

In AP no 3 2023 publiceerde operationeel directeur Barbara Stam over de innovatieve aanpak van DBC bij (dreigend) aanhoudende nekklachten na een ongeval. Naast de al bekende en bewezen succesvolle interdisciplinaire behandelmethodiek en gebruik van speciale trainingsapparatuur, zet DBC namelijk ook virtual reality in. Op een innovatieve en speelse manier wordt de beweeglijkheid van nek/schouder/hoofd vergroot en pijn- en bewegingsangst verminderd. Bovendien kan cliënt thuis doortrainen met de bril. De eerste resultaten zijn goed: de mobiliteit is gedurende het traject met circa 34% verbeterd en het gebruik van de VR-bril wordt door cliënten als positief ervaren.

Lees het hele artikel hier: https://dbc.nl/wp-content/uploads/2024/03/DBC-Innovatieve-aanpak-bij-aanhoudende-nekklachten-met-Virtual-reality.pdf.