“DBC hielp mij om het leven te herpakken”

“DBC hielp mij om het leven te herpakken”

Vanessa van Rijsingen is 42 jaar en woont in Erp. In een prachtige boerderij samen met haar dochter en zoon aan de ene kant en haar ouders aan de andere kant. Omdat haar ouders niet in staat zijn om te helpen met alle werkzaamheden op de boerderij met veel grond, heggen en paarden, is Vanessa gewend om dit grotendeels zelf te doen. Altijd de schouders eronder en altijd door! 

De wereld viel stil 

Vanessa

Tot maart 2021. Want toen kreeg Vanessa met haar auto geen voorrang en werd met 70 km/u in de flank aangereden. Haar wereld viel stil. De huisarts constateerde een hersenschudding en Vanessa hield veel last van haar nek en kreeg verlammende hoofdpijn. Eerstelijns fysiotherapie hielp even maar de klachten werden uiteindelijk helaas steeds erger. Maar Vanessa ging door, want dat was ze nou eenmaal gewend. In juni van datzelfde jaar trof ze een regeling met de verzekeraar maar ze mocht erop terugkomen als de klachten zouden aanhouden. Helaas was dat het geval. Vanessa hield zoveel pijn dat ze inmiddels álles wilde aangrijpen om weer een normaal leven te leiden. Hier kon geen financiële schaderegeling tegenop, ze wilde van haar klachten af… 

De fysiotherapeut die wél hielp 

In oktober werd de zaak heropend. De arbeidsdeskundige van de verzekeraar was begripvol en bood haar de keuze: een behandeltraject bij DBC of opnieuw reguliere fysiotherapie. Na het bekijken van de DBC-site, hakte ze de knoop door: dit ging ze doen! De eerste kennismaking met fysiotherapeut Tom Steur was geweldig. Ze kwam in een warm bad terecht. Tom was enthousiast, stelde Vanessa op haar gemak en ging met haar aan de slag. Tom maakte duidelijk dat DBC geen wonderpil had om de klachten te laten verdwijnen. Vanessa moest zelf hard aan de bak om haar spieren sterker te maken en te leren op een andere manier om te gaan met haar klachten. Ze leerde onder andere om haar grenzen beter te kennen en te stellen.  

Trainen in virtual reality 

Tom stelde voor om – naast de DBC-behandelingen – te gaan trainen met een VR-bril van Corpus VR. Onder begeleiding van Tom stapte ze vijf of zes keer in een virtuele wereld met serious games waarin de mobiliteit van het hoofd en de nek werd getraind. Het was een hele positieve ervaring: rustige spellen, rustgevende muziek en ‘keileuk’ om te doen! Tom kon aan het einde van elke oefensessie laten zien dat Vanessa’s bewegingsuitslag steeds groter werd. En het was anders dan anders: geen gewichten die je moest verplaatsen of wegduwen, maar een lichte bril, fun en resultaat!  

De oude nieuwe Vanessa 

De klachten zijn nog steeds niet volledig weg, maar Vanessa heeft haar oude leven grotendeels terug. Haar kinderen merken de verandering ook en met name dát maakt haar blij! Soms mist ze de VR-bril nog wel eens. Omdat de VR-bril je motiveert, afleidt en omdat het gewoon leuk is, pak je ‘m vermoedelijk wat sneller. Vanessa raadt iedereen met soortgelijke klachten aan om kennis te maken met DBC: ‘100%!’ Want het traject gaf haar een groot deel van haar leven terug!